Sport- of wellnessmassage

Is er verschil tussen sportmassage en wellnessmassage?
Ja, dat is er zeker, maar er zijn ook veel overeenkomsten.

Een wellnessmassage kan activerend of meer ontspannend zijn, net als een sportmassage. Een wellnessmassage is minder gericht op een bepaalde pijnklacht of op het in vorm houden van de spieren voor een bepaald bewegingspatroon, maar meer op de ontspanning van lichaam en geest. Wellnessmassage is een rustige variant van de klassieke massage. Een erg goede keus dus, als u last heeft van stress gerelateerde klachten.

Wellnessmassage maakt gebruik van strijkingen, knedingen, fricties en/of schuddingen. Bij sportmassage gebruikt men dezelfde technieken aangevuld met tapotements, het zgn. hakken. Het grote verschil tussen sport- en wellnessmassage wordt bepaald door de verhouding waarin men deze technieken combineert. Bij een wellnessmassage gebruikt men meer strijkingen. Bij de sportmassage besteedt men meer aandacht en tijd aan knedingen.

Zowel sport- als wellnessmassage kan zorgen voor:

  • Een snellere afvoer van afvalstoffen
  • Een betere bloedcirculatie
  • Sneller spierherstel na inspanning
  • Het losmaken van verkrampte spieren
  • Het verminderen van spierspanning
  •  Het verhogen van de natuurlijke weerstand
  • Het verminderen van stress
  • Het verminderen van slapeloosheid.

Bij wellnessmassage wordt over het algemeen uitgebreid de tijd voor de client genomen. De strijkingen gaan langzamer dan bij sportmassage.

De oorspronkelijke sportmassage is wat gehaaster. Zo moeten sporters bijvoorbeeld kort voor een wedstrijd worden behandeld met een activerende massage. Of er wordt gemasseerd tijdens een onderbreking van een wedstrijd om de spieren actief te houden. Pas na de wedstrijd kunnen sporters sederend (=rustgevend) gemasseerd worden. Tegenwoordig kan u echter ook een sportmassage boeken, terwijl u niet actief aan sport doet. De massage is iets steviger, omdat er meer gebruik wordt gemaakt van knedingen.

Dit betekent echter niet dat wellnessmassage “geaai” is. Dat is absoluut een misverstand. Bij beide vormen van massage kan de client altijd aangeven hoe hard of zacht de massage mag zijn. Vindt u een massage te zacht of juist veel te hard, meld dit dan altijd onmiddellijk aan de masseur, zodat de intensiteit kan worden aangepast. Dit voorkomt klachten aan het eind van de massage, als het te laat is om er nog wat aan te doen.

Een ander verschil tussen wellnessmassage en sportmassage is het gebruik van tussenstoffen. Met wellnessmassage wordt bij de keuze van de olie gelet op de luchtjes die de verschillende oliën verspreiden en de werking van de verschillende essentiële oliën. Bij sportmassage speelt dit een minder grote rol.

Houdt u van een meer relaxte sfeer en een langzamer tempo, kies dan voor een wellnessmassage. Houdt u meer van knedingen en iets meer tempo, kies dan voor een sportmassage.

Geef uzelf de kans om te ontdekken wat er bij u past. Probeer beide vormen van massage uit. Het zou heel goed kunnen dat u allebei prettig vindt en dat uw keuze afhankelijk is van uw stemming en de omstandigheden waarin u verkeert.

Sport & Well staat voor u klaar om de meest passende massage te geven! 


Sport & Well
Praktijk voor Sport- en Wellnessmassage